Slimme verkeerslichten in Antwerpen

In het kader van de minderhindermaatregelen bij de werken in en rond Antwerpen is er nog heel wat potentieel voor een slimme verkeerslichtenregeling.

Zo’n slimme verkeerslichten kunnen de doorstroming en verkeersveiligheid verbeteren, aan de hand van een supercomputer.

Momenteel zijn onze verkeerslichten nog niet slim genoeg, maar men heeft wel de ambitie om met slimmere verkeerslichten dynamischer en flexibeler in te spelen op actuele verkeerssituaties. Zo’n 350 kruispunten in Vlaanderen worden onder de loep genomen in functie van die doorstroming.

Dirk de Kort, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor CD&V: “Met de werken in Antwerpen komt er heel wat extra druk op de gewestelijke verbindingswegen. Het zou dan ook goed zijn om hier de slimme verkeerslichten in te zetten.

Dirk de Kort stelde hierover een parlementaire vraag aan minister Ben Weyts. Hij antwoordde dat de komende jaren specifiek voor Antwerpen werk gemaakt wordt van de Verkeerslichten Coördinatie Computer (VLCC) die zal zorgen voor een betere afstemming van de verschillende afzonderlijke lichtenregelingen.

Na de uitrol van de VLCC zal er dus in geval van wegenwerken of incidenten sneller kunnen worden geschakeld naar lichtenregelingen die specifiek voor die concrete situatie zijn aangepast.

Op dit moment bevindt het project zich nog in de studiefase: de verschillende regelgebieden zijn vastgelegd en momenteel worden de nodige tellingen uitgevoerd om de lichtenregelingen te kunnen opmaken.

In afwachting van de uitrol van de VLLC op terrein wordt bij wegenwerken nu ad hoc bekeken of de verkeerslichten in de omgeving van wegenwerken die grote hinder veroorzaken, beter kunnen worden afgesteld naar aanleiding van gewijzigde verkeersstromen. Zo wordt tijdens de werken aan de Turnhoutsepoort, voor verschillende kruispunten een nieuwe en specifieke programmatie voorzien.

Via verschillende overlegmomenten (Minder Hinder platform, Impactmanagement) worden alle wegenwerken in en rond Antwerpen op elkaar afgestemd en gecoördineerd. De totale planning van deze werken wordt gebruikt als input om de planning van de verschillende regelgebieden op te maken zoals hoger toegelicht.

shutterstock_331347248

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s